Recomandari pentru sustinerea prezentarii

Atunci cand pregatiti o prezentare, va trebui sa fiti atenti la structura textului, legaturi si tehnici de prezentare. Veti gasi mai jos cateva idei, avertismente si expresii de care va puteti folosi.


A. STRUCTURA TEXTULUI
Textele scrise si vorbite urmeaza aceleasi conventii atunci cand este vorba de structura: de obicei, acestea constau dintr-o introducere, un „corp”, si un sfarsit.


Introducerea
Putem cita dintre ingredientele introducerii unor texte vorbite:
1. remarci generale care pregatesc terenul pentru discursul dvs., de exemplu, informatii generale despre tema dvs., sau cateva remarci despre istoricul temei dvs. Un exemplu este inceputul urmator:
  ”in ultimii ani s-a remarcat un interes crescut privind delicventa juvenila.”
2. o intrebare sau o remarca neasteptata care prinde imediat atentia publicului dvs. (aceasta este o optiune si nu o cerinta pentru o introducere reusita!). Fiti, totusi, atent(a) la acest fel de inceput. Daca este adecvat, este foarte reusit, dar poate foarte usor sa para artificial si inventat.
3. o enumeratie pe scurt a ideilor pe care le veti sustine, cunoscuta si sub numele de „spune vei spune”, insotita, de preferinta, de transparenta in furnizarea acelorasi informatii. in acest mod ii oferiti publicului dvs. informatii vizuale si auditive despre ce sa astepte si atrageti mai multa atentie. O astfel de enumeratie este o parte esentiala a oricarei introduceri.
”in urmatoarele zece minute voi vorbi despre trei probleme comune care stau in calea comunicarii de zi cu zi. Voi incepe prin a va spune cate ceva despre nerespectarea gramaticii, urmat de o discutie cu privire la folosirea gresita a cuvintelor, si voi termina prin dezbaterea circumlocutiunii.”
Cateva propozitii pentru a va incepe discursul:
- Va multumesc pentru prezentare/ cuvintele alese, Dle. Presedinte…
- As dori sa-mi incep discursul prin a …
- Mai intai as dori sa fac cateva remarci privitoare la …
- Mai intai as dori sa mentionez pe scurt …
- Sa incepem cu …


Corpul
Corpul textelor scrise si vorbite consta in principalele idei pe care doriti sa le sustineti, insotite de un material vizual relevant si de exemple. Este esential sa se lege aceste idei in mod clar si corespunzator, deoarece cuvintele de legatura va evidentiaza linia argumentatiei.
Atunci cand va pregatiti corpul discursului, este bine sa aveti in vedere cateva taieturi in caz de urgenta, de exemplu, ar trebui sa decideti dinainte care sunt informatiile pe care puteti sa le indepartati daca nu mai aveti la dispozitie timp pentru a va expune discursul. Nu lasati niciodata deoparte ideile principale: v-ati anuntat deja publicul ca veti vorbi despre acestea, iar daca le lasati deoparte puteti parea prost pregatit.


incheierea
Sfarsitul unui text vorbit este foarte important, deoarece informatia oferita la sfarsit este, de obicei, cea pe care publicul si-o va aminti cu siguranta. in concluzie, aceasta este ultima ocazie a unui vorbitor si cea mai buna pentru a-si transmite informatiile. De asemenea, incheierea indeplineste si o necesitate psihologica: un discurs care se opreste este, fata de un discurs care se sfarseste, ca o masa buna fara felul trei.
Exista mai multe moduri de a termina un discurs. Pentru scopurile dvs. sunt importante urmatoarele incheieri:
1. un rezumat scurt al ideilor principale pe care le-ati prezentat.
2. o concluzie extrasa din materialul pe care l-ati prezentat.
3. recomandari pentru o cercetare ulterioara/ pentru viitor in general.
Puteti, desigur, sa utilizati o combinatie de diferite incheieri.
Daca doriti sa evitati sa va lipseasca cuvintele la sfarsitul discursului, formulati-va cu atentie propozitia finala dinainte, sau spuneti „Multumesc” sau „Va multumesc ca m-ati ascultat”. Nu terminati niciodata cu „Asta a fost tot.”, pare neindemanatic si neingrijit.

Cateva fraze cu care sa va sfarsiti discursul:
- imi voi incheia acum discursul cu o scurta privire catre viitor.
- Asa cum v-am prezentat …
- Doresc sa inchei aceasta conferinta spunand cateva cuvinte despre …
- Voi concluziona prin a spune ca …
- As dori sa conchid prin a afirma ca …
- in concluzie, as dori sa repet ca …
- Studiile ulterioare ar putea examina …
- Aceste studii ar putea sa conduca, finalmente, la o intelegere mai complexa a …

B. TEHNICI DE PREZENTARE


Tipurile de prezentare
Exista trei tipuri de baza de prezentare: discursul improvizat, discursul ocazional, si discursul scris. Prezentarea improvizata se face fara nici o pregatire, sau cu doar cateva minute de pregatire inainte. Prezentarea ocazionala a fost pregatita, poate chiar scrisa inainte, dar se face cu ajutorul notitelor. Ceea ce inseamna ca formularea, chiar daca a fost exersata, este, totusi, spontana, si poate sa se schimbe pe moment. Discursul scris, in sfarsit, se citeste pur si simplu de pe hartie.
Atunci cand va pregatiti discursul, va trebui sa alegeti modul in care il veti tine, cu ajutorul notelor sau citindu-l de pe hartie. Unul dintre motivele pentru care ati putea alege sa tineti un discurs scris ar putea fi acela ca materialul dvs. e mult prea complicat pentru a fi prezentat in stilul ocazional. in al doilea rand, faptul ca aveti un manuscris pregatit meticulos, pe care sa va puteti baza, ar putea sa va faca sa aveti mult mai multa incredere in dvs. Daca inca nu aveti o preferinta personala fata de un anumit tip de discurs, va sfatuim sa incercati ambele tipuri. in continuare veti gasi cateva idei si sfaturi pentru pregatirea si tinerea ambelor discursuri, ocazionale si manuscrise.


1. Discursurile ocazionale
- Marele avantaj al discursului ocazional este spontaneitatea; mentineti mult mai mult contactul cu publicul decat atunci cand cititi. Va puteti folosi de aceasta spontaneitate reactionand la privirile uimite ale publicului, sau facand glume pe moment.
- Unele persoane considera ca le de ajutor sa-si scrie textul inainte si sa-l reduca la o lista de idei pe care sa le mentioneze mai tarziu. Daca vreti sa faceti asa, scrieti-va discursul imaginandu-va ca va adresati, in acelasi timp, publicului. Alte persoane prefera doar sa-si ia note si sa exerseze discursul de mai multe ori inainte.
- Daca aveti un reportofon sau o camera video, inregistrati-va prezentarea de mai multe ori; astfel puteti beneficia de feedback valoros, in special cu privire la pronuntia dvs., la viteza de vorbire si la intonatie.
- Nu luati notite prea detaliate, va veti putea pierde usor sirul atunci cand vorbiti. Notitele trebuie sa fie scurte, folositi carioca si aveti in vedere folosirea de cartonase numerotate, astfel incat fiecare cartonas sa contina o idee principala.
- Daca nu va scrieti textul inainte, ci-l exersati oral, acordati o atentie speciala tranzitiilor de la introducere la partea principala a textului si de la o idee la urmatoarea. Vedeti, de asemenea, CUVINTE DE LEGÄ‚TURÄ‚.
- Terminati-va propozitiile corect, nu le lasati sa se piarda in tacere.
- Evitati folosirea cuvintelor de umplutura: „aaaaa”, sau „bine” si „OK” prea des.


2. Discursurile scrise
- Capcana cea mai comuna pentru vorbitorii care citesc de pe textul scris este combinatia dintre o viteza de vorbire prea mare, indusa de emotie, o intonatie plata si absenta pauzelor, ceea ce face ca discursul sa fie, in cel mai bun caz, plictisitor, daca nu de neinteles. Antrenamentul suficient va poate ajuta sa evitati aceste probleme. Atunci cand va pregatiti, gasiti partile propozitiei care merg impreuna, apoi subliniati cu carioca accentele pe propozitii si pe cuvinte. Pe urma, fiti constient de propriile dvs. probleme in ceea ce priveste pronuntia sunetelor si intonatia; subliniati-le si pe acestea cu carioca. Daca aveti cuvinte pe care le considerati greu de pronuntat, spuneti-le cu voce tare de mai multe ori, astfel incat sa va obisnuiti sa le spuneti.
- Atunci cand exersati cu un reportofon, fiti atent in mod special la viteza de vorbire si la pauze; subliniati cu carioca pauzele intre si dintre propozitiile discursului dvs.
- Folositi scrisul la doua randuri, deoarece astfel discursul este mai usor de citit; folositi, de asemenea, carioca.


Alte sfaturi pentru prezentare


1. Intonatia
Intonatia plata este plictisitor de ascultat, asadar incercati sa vorbiti intr-un mod animat. Daca intonatia dvs. este plata de la natura, nu va fortati sa o faceti melodioasa; prima cerinta a unei bune intonatii este sunetul natural.
2. Limbajul corporal
Gesturile si miscarile care va sustin cuvintele va fac mai interesant(a) de privit. Evitati miscarile repetitive cu mainile, bratele si picioarele: acestea s-ar putea sa distraga sau sa irite publicul.
3. Contactul vizual
incercati sa mentineti contactul vizual cu publicul dvs.; astfel ii faceti sa devina mai interesati sa asculte discursul dvs. Stabilirea contactului vizual este mai usoara atunci cand vorbiti pe nepregatite decat atunci cand cititi de pe o foaie.
4. Limita de timp
Exista intotdeauna o limita de timp atunci cand luati cuvantul in cadrul unei conferinte. Exersati-va vorbirea cu ajutorul unui cronometru, pentru a va asigura ca nu depasiti limita de timp; daca este necesar, decideti sa dati la o parte informatii pentru a va scurta discursul.


 

 

RAILF-Romcontrola 2016

De ce să vizitezi ?

- afli ultimele noutăți
- testezi ultimele soluții
- obții rapid și cu efort minim cele mai bune oferte
- faci networking
- interacționezi numai cu profesioniști

Ce poți obține ?

- un plus de competitivitate
- reduceri semnificative la produse și soluții exclusive
- cunoștiințe ștințiifice la Simpozion
- access la informație
- o experiență profesională de excepție

Newsletters


RAILF 2016

Vizualizare

RAILF 2015

02 Octombrie 2015 - vizualizare la acest link.
15 Septembrie 2015 - vizualizare la acest link.
28 Iulie 2015 - vizualizare la acest link.
10 Iulie 2015 - vizualizare la acest link.
05 Iulie 2015 - vizualizare la acest link.
29 Iunie 2015 - download format pdf

RAILF 2014

20 Ianuarie 2014 - download format pdf
20 Decembrie 2013 - download format pdf

RAILF 2012

27 Aprilie 2012 - download format pdf
18 Aprilie 2012 - download format pdf
21 Martie 2012 - download format pdf
15 Februarie 2012 - download format pdf
31 Ianuarie 2012 - download format pdf

RAILF 2011

28 Aprilie 2011 - download format pdf
11 Aprilie 2011 - download format pdf
17 Martie 2011 - download format pdf

 


Parteneri de eveniment

Biroul Roman de Metrologie Legala
CNR-CME

Parteneri media

Automatizari si Instrumentatie
Asociatia Generala a Inginerilor din Romania
Mesagerul Energetic
Tehnica si Tehnologie
Metrologie
Technomarket
tehnica-instalatiilor
Instalnews
Revista Energia
revista-de-electricitate
ACUE
RPIA